Prilikom prebrzog ili prevelikog rastezanja kože oštećuju se kolagena i elastična vlakna vezivnog tkiva kože i dolazi pojave strija. Tipično vreme za pojavu strija se viđa u toku naglog razvoja u pubertetu. Najčešće nastaju na grudima, trbuhu, bokovima i zadnjici. Genetika je takođe jedan od relevantnih faktora koji određuje kvalitet kože i utiče na pojavu strija. Neposredno po nastanku, one imaju crveno-ljubičastu boju (striae rubra), a vremenom postaju sedefasto-bele (striae alba). Tretiranje strija laserom se savetuje kod osoba svih uzrasta. Preporučuje se što ranije početi sa tretmanima, iako se dobar efekat dobija i kod starijih promena.

a) Kod mladih, svežih, crvenih strija preporučuje se ”Vbeam”, kako bi crvena boja što pre izbledela a strije se što više suzile i ujednačile sa okolnom kožom. Nikada se ne moze očekivati da dođe do 100% brisanja, ali se mogu uveliko smanjiti tokom 2-4 tretmana u razmacima od po 4-6 nedelja.

b) Frakcioni laser je metoda izbora za tretiranje tzv. starih strija. Osim što se popravlja izgled reljefa kože, u narednih 3-5 meseci se stimuliše stvaranje novih kolagenih vlakana na mestu oštećene kože. Nakon tretmana se na koži uočava pojačano crvenilo i sitno perutanje nakon 4-8 dana. Efekat se svakim danom poboljšava, tako da one postaju pliće, uže, manje vidljive i ujednačene boje sa okolnom kožom. Potrebno je 2-3 tretmana, svakih 4-8 nedelja.

Privacy policy