[vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

Kako izgleda prvi korak po dolasku u Epilion zbog epilacije i da li se vrši neka analiza dlake tj. kože prekrivene dlakama?

Prvi korak je svakako razgovor sa našim lekarom specijalistom dermatologije, koji je dodatno specijalizovan i za rad na laserima. Potrebno je znati da se najbolji efekat postiže kad je dlaka tamna i jaka. Dermatolog će vas takodje pitati o ostalim faktorima koji bi mogli da imaju uticaj na efikasnost vašeg tretmana.

 

Koji deo tela bi bilo dobro epilirati “za probu”?

S obzirom da su dlake najjače u predelu prepona i pazuha, tu su i rezultati najbolji i svakoj ženi bi (za početak) preporučili da upravo te delove tela epilira. Važno je reći da se laserom mogu bezbedno epilirati svi delovi tela osim predela oko očiju, samo je potrebno da dlačica bude crna i jaka.

 

Koliki su razmaci između seansi i koliko puta treba da se tretira isto polje da bi se definitivno uklonile sve dlačice?

Prosečno je potrebno 4-5 tretmana (ako je sve u redu sa vašim organizmom). Obzirom da laserski snop trajno uništava folikul dlake samo u aktivnoj fazi rasta, postupak se mora ponoviti za oko 6 do 12 nedelja, u zavisnosti od dela tela koji se tretira, kada folikul dlake iz faze regresije i faze odmora ponovo pređe u fazu aktivnog rasta…

 

Da li je u toku tretmana dozvoljena depilacija nečim drugim, ukoliko je to nekoj osobi neophodno (zbog estetskih razloga)?

Bitno je znati da se tri do četiri nedelje pre tretmana laserom dlake ne smeju izbeljivati, čupati pincetom i depilirati voskom da se ne bi oštetio koren dlake. U toku pripreme, dlačice se mogu uklanjati samo sa površine kože, a to znači makazicama, brijačem ili depil kremom. Između samih tretmana dlačice se takodje mogu uklanjati samo sa površine. Ako dlačicu čupate između tretmana, samo ćete povećati broj dolazaka – a samim tim i količinu novca koju biste potrošili… Naravno, nama bi najviše odgovaralo da se ne pridržavate ovih saveta!

 

Da li postoje osobe koje nisu podobne za ovaj tretman i čija koža ne može da “podnese” laser?

Pacijente treba edukovati i objasniti im razliku između medicinskog lasera, kozmetičkog lasera i IPL-a. Naravno da nestručno rukovanje dermatološkim laserima može izazvati ozbiljna oštećenja kože, obično prolazna, a nekad čak i trajna. Zato se osobe koje dođu u Epilion ne tretiraju kao klijenti u kozmetičkom salonu, već kao pacijenti, sa kompletnom anamnezom i odgovarajućom pratećom dokumentacijom, a tretmane najsavremenijim laserima obavljaju za to obučeni lekari specijalisti. Postoji mnogo negativnih iskustava gde su pacijenti bili zavedeni pompeznim reklamama, lažnim obećanjima, niskim cenama usluga, trošili su i vreme i novac, a da nisu dobili željene rezultate. Najčešće se dešava da neki salon nabavi jeftin IPL aparat i odmah krene da reklamira “laserske tretmane”!

 

Koliko je tretmana potrebno i da li su tretmani bolni?

Potrebno je minimum 3 tretmana, a prosek dolaženja je 3-5 puta, sa razmakom između tretmana 2-3 meseca (u zavisnosti od tretiranog područja), ali samo ako je sve u redu sa hormonskim statusom, ako pacijent nije na nekoj ozbiljnoj terapiji i ako ne koristi fotosenzitivne preparate. Pri tretmanu se oseća peckanje, jače ili slabije, u zavisnosti od dela tela i gustine folikula na istom, kao i od individualnog praga osetljivosti.

 

Da li ima neželjenih efekata i da li je procedura bezbedna po zdravlje?

Ne postoje apsolutne kontraindikacije, nema neželjenih efekata. Metoda je lokalna i potpuno bezbedna po zdravlje. Često se javljaju pacijenti sa pričom da su im neki drugi lekari rekli: “Da se još uvek ništa tačno ne zna o delovanju lasera na dlaku i žlezde”…Mi im na to kažemo da promene lekara koji ih tako savetuje, jer taj kolega očigledno nije osvežio svoje znanje u poslednjih 15 godina!! Ono što je veoma važno, a što će vas naši dermatolozi pitati na svakom pregledu ili pred tretman bilo kojim laserom, je sve ono što može da utiče na kvalitet tretmana, a vezano je za vaše individualno stanje.

 

Koliko je veliko područje kože koje može da se tretira u jednoj seansi kod epilacije laserom?

Jednim tretmanom može se obuhvatiti željena površina bez obzira na veličinu, ako to radite savremenim laserom. Što je laser skuplji – to je brži ali i prijatniji za pacijenta ! Retko nam se dešavalo da tretitamo površinu čitavog tela odjednom, ali se to može podeliti i raditi iz više faza. Sve zavisi samo od želje pacijenta.

 

Koliko dugo traju efekti nakon što se završi kompletno tretiranje dlaka sa neke oblasti?

U svetu se laserima za epilaciju radi od 1996. godine. “Epilion” je prvi centrar takve vrste u okruženju, radi od 2000. godine i kroz njega je prošlo mnogo hiljada pacijenata, tako da samo naše iskustvo govori sve. * Dlaka koja je tretirana laserom nikad ne može izrasti ponovo, već je to ona “uspavana” koja možda nikad ne bi izrasla da nije nečim pokrenuta (trudnoća, hormonska terapija…)

 

Kolike su prosečne cene epilacije celih nogu, podlaktica, stidnog predela, nausnica i dr.?

Cena trajne epilacije zavisi od površine koja se tretira i individualno se formira za svakog pacijenta. Tačna cena se određuje na pregledu koji je besplatan.

 

Kako se neguje koža nakon svake seanse?

Nakom tretmana koža je blago crvena. Ovi simptomi su prolazni i nestaju veoma brzo, tako da se može nastaviti sa uobičajenom negom. Ova metoda je karakteristična po tome što ne postoje apsolutne kontraindikacije.

 

Koji period tokom godine je najpreporučljiviji da se obavi laserska epilacija?

Laserska epilacija se može obavljati tokom cele godine, ali je dobro postupak započeti tokom jeseni i zime, jer je jedan od preduslova za trajnu epilaciju da koža bude svetla i neosunčana. Možda će naše žene najzad shvatiti da odlazak u solarijum više šteti nego koristi. Ali, zato posedujemo i laser koji može tretirati dlake na tamnoj koži, tako da radimo i kad ostali nemaju posla.

 

Šta je VBeam laser i zašto je bezbedan?

VBeam laser proizvodi jak ali ipak blag za kožu svetlosni zrak, koji selektivno uništava krvne sudove u mreži kapilara ili drugih vaskularnih lezija, a da pritom ne oštećuje okolno tkivo. Nakon laserskog tretmana, okolno tkivo ostaje neoštećeno i pigmentacija ostaje normalna. Tretman VBeam laserom je zapravo toliko bezbedan da se uspešno upotrebljava za tretiranje PWS (port wine stain) čak i kod male dece. Za vreme tretmana aktivira se DCD sistem, koji po tretiranim delovima kože prska ohlađeni gas kriogen, pre i/ili posle svakog laserskog pulsa, čime se pacijent oseća mnogo prijatnije.

 

Kako VBeam poboljšava izgled ožiljaka i strija?

Trenutno ne postoji metod kojim bi se u potpunosti uklonili ožiljci ili strije. VBeam laser može poboljšati izgled i stanje većine ožiljaka i strija i to na dva načina: tako što stimuliše proizvodnju ljudskog kolagena u dubljim slojevima kože, kao i eliminisanjem vaskularne komponente (crvenilo). Za vidno poboljšanje potrebno je samo nekoliko tretmana, a stepen poboljšanja zavisi od veličine/dubine ožiljka odnosno strija. Većina pacijenata primeti poboljšanje 6-8 nedelja posle prvog tretmana. Važno je napomenuti da iako VBeam u velikoj meri poboljšava izgled ožiljaka odnosno strija, on ih ne može u potpunosti ukloniti.

 

Postoje li razlozi zbog kojih ne bih mogao/la da se podvrgnem tretmanu VBeam laserom?

VBeam se ne preporučuje pacijentima sa tamnijim prirodnim tenom, budući da će u ovim slučajevima laser biti manje efikasan u koagulaciji krvnih sudova i ostalih vaskularnih lezija koje se tretiraju. Dubina prodiranja laserskog zraka kod VBeam lasera je ograničena na krvne sudove do 1.5 mm u dubini kože. Stoga, krvni sudovi koji su dublje od 1.5 mm možda neće reagovati na tretman. Uz to, plavi krvni sudovi lošije reaguju od crvenih, te njih tretiramo XP Max laserom.

 

Šta mogu da očekujem od VBeam tretmana?

Za kapilare na licu jedan tretman može biti dovoljan, ali je moguće da će biti potrebno više tretmana. Tretmani se obavljaju na 6-8 nedelja u zavisnosti od regije i vrste lezije. Crveni kapilari reaguju mnogo bolje nego plavi, kao što manji i difuzni kapilari bolje reaguju nego veći krvni sudovi od 1-2 mm debljine. PWS lezije su kompleksnije i time zahtevaju veći broj tretmana, ali se njihov broj ne može predvideti.

 

Ima li ovaj tretman neželjenih efekata?

Neželjeni efekti su mogući sa upotrebom bilo kog lasera ukoliko se njim nestručno rukuje. Kod VBeam-a su mogući sledeći neželjeni efekti:
– Tretirano područje može izgledati tamnije nakon što prođu efekti tretmana (vrlo retko, prolazno, 3-5 meseci nakon tretmana).
– Tretman VBeam-om ne može prouzrokovati ožiljke osim u slučajevima kada se pacijent ne pridržava uputstava u post-operativnom toku.

 

Da li je tretman bolan?

Ne, DCD sistem koji je sastavni deo VBeam lasera, u milisekundama prska ohlađeni gas pre i posle svakog laserskog pulsa (dužina hlađenja se može regulisati). DCD sistem je najzaslužniji za smanjenje intenziteta bola tokom tretmana kao i za sprečavanje pojave plikova i krasta. U nekim slučajevima, anestetik u vidu kreme se daje samo na zahtev pacijenta. Osećaj laserskog pulsa kod VBeam-a se može opisati kao osećaj kod uboda komarca. Nakon laserskog tretmana može se osećati blago peckanje ili toplota kao posle sunčanja. Pre tretmana je moguće uraditi test na jednom delu kože kojim će se ustanoviti individualni prag tolerancije na bol. Velika većina pacijenata podnosi ovu proceduru bez potrebe za anestezijom. Upotreba hladnih obloga odmah nakon tretmana može da smanji svaku nelagodnost pacijenta.

 

Koliko dugo tretman traje?

Trajanje tretmana zavisi od veličine i broja lezija koje želite da tretirate. Na primer, kapilari na nosu traju manje od jednog minuta, otklanjanje crvenila sa oba obraza može trajati i do 5 minuta, dok tretiranje teškog oblika akni na celom licu može trajati i do 10 minuta, sve zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji VBeam lasera…

 

Šta se dešava nakon tretmana?

U zavisnosti od vrste lezije i mesta na kome se nalazi, pacijenti mogu imati različite rezultate i negu u post-operativnom toku. Kod nekih pacijenata može doći do crvenila ili lokalne iritacije, koja može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Kod većine, crvenilo nestaje već u roku od nekoliko sati. Ako pacijent to želi, moguće je sve rešiti prvim tretmanom ali purpura nakon tretmana može trajati i do 10 dana.

 

Šta je frakcioni laser?

Uobičajeni laseri imaju jedan laserski zrak unutar laserskog snopa, dok ih frakcioni laser ima na stotine. Prvi takav laser je bio “Fraxel” i na tržistu je od 2004. godine. Dve godine posle njega su proizvedeni svi dosadašnji ablativni frakcioni laseri. Nedostatak “Fraxel” lasera je bol tokom tretmana, potrebno je bojenje mesta tretmana plavom bojom, broj tretmana i dugo trajanje tretmana. Kod novih ablativnih frakcionih lasera ti su nedostaci uklonjeni, pri čemu su rezultati bolji uz manji broj tretmana. Što je kraća talasna duzina laserskog zraka – to je manji prodor lasera u kožu i time potreban veći broj tretmana, kao što je to slučaj kod već zastarelog Fraxel lasera. Njegova talasna duzina je 1550 nm. Noviji ablativni frakcioni laseri rade na 2940 nm ili 10600 nm, a time prodiru dublje u kožu, uz mnogo bolje rezultate.

 

Kako deluje ablativni frakcioni laser?

On izaziva oštećenje unutar kože u obliku cilindra, pri čemu cela površina kože ostaje samo delimično oštećena. Oštećeni deo ispod površine kože se nakon 7 do 15 dana regeneriše, pri čemu organizam stvara novo vezivno tkivo. Pri tome se uklanjaju bore, ožiljci, pore, strije i pigmentacije.

Laser na koži ostavlja trag poput otiska mrežice gde se vide sitne bele tačkice, koje su trag laserskog zraka na koži, a neoštećena koža je između tih tačkica. Zbog te neoštećene kože rana ubrzano zaceli a oporavak je kratkotrajan. Ispod svake bele tačkice nalazi se oštećenje kože koje najviše liči na ubod. Rizik od infekcije je minimalan, jer koža nije površinski oštećena. Radi se o zameni stare kože i starog vezivnog tkiva novom kožom i vezivnim tkivom. Prvi rezultat se vidi posle nekoliko dana nakon oporavka.

Tretman na duže staze prouzrokuje i razvoj dubljeg vezivnog tkiva narednih nekoliko meseci posle tretmana, pa se konačni rezultat vidi 6 do 9 meseci nakon poslednjeg tretmana.

Tretman često može vratiti pigmentaciju na mestima koja su izgubila pigment, što je jako važno kod tretmana belih/starih ožiljaka i strija. Pigmentacija se ne može 100% vratiti, ali se može znatno ublažiti i smanjiti kontrast u boji kože.

 

Da li je tretman bolan?

Tretman nije bolan. Osećate peckanje, manje “žarenje” i toplotu prilikom tretmana. Lokalna anestezija nije potrebna ili se kod najosetljivijih osoba koristi (po zahtevu) EMLA, anestetik u obliku kreme.

 

Koliko je tretmana potrebno?

U zavisnosti od izraženosti promena na koži, potrebno je od 1 do 3 tretmana. Razmak između tretmana je od 2 do 5 meseci. Na mestu tretmana, laserom se prelazi od 1 do 5 puta. Rezultat mnogo zavisi od broja prelaza i snage laserskog impulsa. Što su taj broj i snaga veći, to je bolji rezultat, ali samim tim i duži oporavak. Većim brojem prelaza (ili pulseva na jednom istom mestu) – postiže se i veća dubina prodora laserskog zraka.

 

Kako izgledam posle tretmana Erbium laserom?

U zavisnosti od snage laserskog impulsa i broja prelaza laserom, menja se i izgled tretiranog mesta:
Blagi tretman: 1 do 2 prelaza, nastaje crvenkasta boja kože, kao da ste zaspali na suncu, što se za 1 do 2 dana povlači. Na posao se možete vratiti već sutra i staviti make up koji sve prekriva.

Umereni tretman: 3 do 4 prelaza, koža bude bronzane boje i tokom prva dva dana malo potamni. Make up ne može sve u celini prikriti, jer su tokom prva 2 do 3 dana promene najviše izražene. Posle 3 do 4 dana koža se blago peruta, a tada se promene mogu prikriti make up-om i tada se možete vratiti na posao. Koža može biti svetlo crvene boje nekoliko dana posle tretmana, što se brzo povlači. Ukoliko se tretmanu podvrgnete u petak, na poslu ste odmah u ponedjeljak.

Agresivni tretman: 4 do 7 prelaza, isti tok razvoja kao kod umerenog tretmana, ali koža više potamni i oporavak traje nekoliko dana više. Ako ste tretman radili u četvrtak, u utorak se možete vratiti na posao.

Light peel tretman (najbolji odnos efekat/oporavak): Tu oporavak traje kao kod blagog ili umerenog tretmana. Nakon oporavka odmah je vidljiva velika razlika i poboljšanje koje se odlikuje u novom sjaju kože!

 

Nega nakon tretmana

Nakon tretmana Erbium laserom, dobijate individualna uputstva naših lekara o sredstvima za negu u narednih nekoliko dana. Prva tri dana nakon tretmana potrebno je kožu što češće mazati hidrantnom kremom, da ne bude suva, a broj mazanja zavisi od stanja kože. Koriste se i hladni oblozi kamilice, koja se drži u frizideru, i to što češće, kako bi se tretirana koža što pre uklonila. Nakon obloga koža se uvek maže kremom. Nakon prva tri dana oblozi više nisu potrebni, a broj mazanja kremom se smanjuje. Treba izbegavati solarijum i boravak na suncu, naročito prvih 30 dana. Ukoliko želite što brži oporavak, tada možete nežno proći preko tretirane kože, prvo suvom, a potom i navlaženom gazom. Tretirana koža će se posle toga nežno perutati i ljuštiti.

 

Koje su eventualne komplikacije?

Komplikacije su veoma retke i prolazne, a događaju se uglavnom usled nepridržavanja pacijenta datim uputstvima. Ukoliko se pridržavate saveta nasih lekara, tada je mogućnost razvoja eventualnih komplikacija minimalna.

  • Nakon tretmana se ne smete izlagati suncu ili ići u solarijum jer je moguć razvoj pigmentacija. Tretman se radi i tokom leta, ako možete izbeći duža zadržavanja na suncu
  • Mogućnost razvoja ožiljaka je zanemarljiva
  • Moguće je blago crvenilo kože koje prolazi kroz nekoliko dana
  • Kod vrlo osetljive kože moguć je manji otok tretirane regije koji se brzo povlači ako se radi veći broj prelaza laserom
  • Osobe s masnom kožom najčešće mogu imati kratkotrajno pogoršanje tena usled začepljenja pora kremom, što za koji dan takodje samo prolazi
  • Infekcije se gotovo nikad ne razviju. Kako se ne bi javila infekcija herpesa, koja je potpuno nezavisna od tretmana, daje se preventivno terapija protiv herpesa

 

Ostala pitanja?

Ukoliko imate neko drugo pitanje ili su Vam potrebne dodatne informacije, možete nam se obratiti putem Kontakt stranice ili telefonom na brojeve 011 3111 411 i 069 EPILION, biće nam zadovoljstvo da Vam odgovorimo!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Privacy policy