Gljivična infekcija noktiju – Onihomikoza

 

Gljivična infekcija noktiju najčešće se javlja kod odraslih osoba, može zahvatiti jednu nokatnu ploču ili više njih. Može biti udružena sa gljivičnom infekcijom kože, češće stopala ali i kože na šakama.

Oboleli nokat se može prepoznati po izmenjenoj boji i strukturi. Nokatna ploča može biti neravna, zadebljala, bez sjaja ili trošna i lomljiva.

Oboljenje je hroničnog toka i ima tendenciju širenja i na ostale nezahvaćene nokte. Za potvrdu dijagnoze potreban je mikološki pregled strugotine nokta i kultura materijala. U lečenju gljivične infekcije noktiju primenjuje se laserska terapija koja je pokazala veoma dobre rezultate bez ikakvih neželjenih efekata. Koristi se Nd Yag laser koji zagrejavanjem nokatne ploče i okolne kože sprečava dalje razmnožavanje i nastanak novih micelskih vlakana.

Protokol podrazumeva seriju od 4 laserska tretmana (koji se obavljaju jednom nedeljno) uz prethodno urađene laboratorijske analize. Tretiraju se svi nokti (ukoliko je potrebno i na rukama i na nogama), obzirom da treba imati u vidu prirodu gljivičnih infekcija koje se veoma lako prenose sa nokta na nokat.

Pre prvog tretmana ne bi trebalo koristiti ništa od lokalne terapije, ukoliko je koristite, minimum 10-15 dana.

Privacy policy