Dlaka

Na telu razlikujemo dve vrste dlaka: Vellus (tanka, nežna, kratka i svetla) i Terminal (kosa, obrve i trepavice).

U toku seksualnog sazrevanja, pod uticajem polnih hormona, malje se razvijaju u pazušnim jamama i u pubičnoj zoni kod oba pola, a kod muškaraca na licu. Boja dlake potiče od pigmenta Melanina. Tamna kosa sadrži više crnog Eumelanina, a svetla bleđeg Feomelanina.

Rast normalnih humanih dlaka je individualna osobina i zavisi od dela tela. Mesta odakle rastu nazivaju se folikuli, a smešteni su u srednjem sloju kože – dermisu. Kod odraslog čoveka njihov broj je oko 5 miliona i pod normalnim uslovima se ne povećava.

Naučno dokazana činjenica je da brijanje, šišanje i čupanje dlake ne utiču na brzinu rasta niti na njenu debljinu, mada je to u narodu česta zabluda. Pojačan rast dlaka (Hipertrichosis) može da predstavlja veliki psihološki problem kada se pojavljuje na licu i telu, naročito kod žena.

Faze rasta dlake
  • Anagena – faza aktivnog rasta korena dlake u folikulu. Na poglavini može da traje i oko 1000 dana.
  • Katagena – prelazna faza, dužina od 1-2 nedelje
  • Telogena – faza mirovanja koje traje 3-4 meseca pre nego što dlaka ispadne istisnuta novom
U svakom trenutku približno 90% dlaka je u anagenoj fazi, rastući 0,37 mm dnevno.
Na osnovu uzroka pojačane maljavosti razlikujemo:
  • Lekovima indukovana (lokalnim i sistemskim kortikosteroidima, androgenima, minoxidil-om…)
  • Endokrine hipertrihoze koje nastaju zbog hormonskih disbalansa u organizmu
  • Hirzutizam – maljavost koja se viđa kod žena na gornjoj usni, obrazima, bradi, leđima, grudima, rukama i stomaku. Uzrok može biti policistična bolest jajnika (PCO Sy), tumori jajnika, bolesti i tumori nadbubrežne žlezde i hipofize…
Urastanje dlaka (Pili incarnati) je čest dermatološki i estetski problem kod oba pola. Kod muškaraca se pojavljuju nakon brijanja lica u vidu bubuljica, fleka, često i ožiljaka (Pseudofolliculitis), a kod žena posle depilacije, najčešće na preponama, rukama i nogama. Urastanje se najuspešnije eliminiše nakon samo 2 laserska tretmana!

Privacy policy