Već u našim ranim dvadesetim godinama procesi vezani za starenje kože počinju da se primećuju i značajno napreduju u 30-tim, 40-tim i 50-tim godinama. Nikada nije suviše kasno da počnete da vodite brigu o vašoj koži i da je zaštitite od daljih oštećenja! Iako ce Vaša koža nastaviti da stari sa godinama možete preduzeti određene mere u načinu života i koristiti određene preparate za negu koji će pomoći da Vaša koža izgleda zdravo, sveže i mladalački…

Kako se koža menja sa godinama?

Kako se približavamo 30-tim, naše telo počinje da smanjuje stvaranje kolagena i elastina (dve supstance koje daju koži čvrstinu i elastičnost). Kod mladih osoba koža je čvrsta, meka, ne naborana. Kako osoba stari gubitak kolagena i elastina prouzrokuje da koža postaje opuštena i manje elastična, što simptomatično za starenje kože. U isto vreme, masne ćelije koje se nalaze ispod kože počinju da nestaju, pa zajedno sa gubljenjem elastina i kolagena a pod uticajem zemljine teže na koži počinju da se stvaraju bore. Koža takođe počinje da gubi sposobnost da nadoknađuje vlagu, što je čini suvljom često sa iritiranim delovima. Sa godinama se pojavljuju bore na čelu i oko očiju koje nastaju usled permanentnih sitnih kontrakcija mišića lica.

Kako ce vaša koža izgledati zavisi od vaših navika

Prirodan proces starenja kože dopunjuju dugogodišnji uslovi življenja, koji prouzrokuju njena oštećenja. Preterano izlaganje suncu je eksterni faktor koji najviše utiče na stanje i zdravlje kože. Mnoge od pojava koje smatramo da su nastale starenjem u stvari su nastale usled višegodišnjeg izlaganja suncu (sitne bore, staračke pege, prošireni kapilari, gruba koža…) Pušenje veoma nepovoljno deluje na kožu tako što skuplja krvne sudove u gornjim slojevima kože, što smanjuje ishranjenost kože, smanjuje količinu kiseonika, smanjuje otklanjanje


Opšti znaci starenja kože

Tokom starenja kože često se pojavljuju:

Staračke pege
Ravne braon tačkice koje se javljaju na licu, rukama, leđima i nogama.
Modrice
Na starijoj koži se mnogo lakše stvaraju modrice koje se mnogo teže povlače.
Bore
Kako koža stari počinje da se bora pogotovo oko očiju, usta, na čelu i obrazima.
Telangiectasias
Često ih zovu “ispucali kapilari”, a oni su u stvari vidljivi prošireni krvni sudovi što je najčešće prouzrokovano suncem.
Cherry Angiomas
Crveni izraštaji na koži izazvani proširenim krvnim sudovima. Bezopasni su i pojavljuju se kod 85% onih koji su zašli u zrele godine.
Seboroična keratoza
To su braon ili crne izrasline na površini kože.
Očuvajte kožu!

Nikada nije kasno da počnete da negujete kožu kako bi ona izgledala zdravo i kako bi ste usporili proces starenja.
Minimalizujte izlaganje suncu
Ako ste na suncu koristite sredstva za sunčanje sa UV faktorom koji treba da iznosi najmanje, zaštitite lice šeširom. Pokušajte da izbegavate sunce između 10 i 16h.
Zaštitite kožu od isušivanja
Koristite blage sapune, a posle kupanja koristite losione koji vraćaju vlagu koži.
Pijte puno vode
Lekari i nutricionisti preporučuju da dnevno unosite 6-8 čaša vode dnevno. Ova količina vode je neophodna ne samo za opšte zdravlje nego smanjuje i isušivanje kože.
Zdrava ishrana
Zdrava ishrana doprinosi kako opštem zdravlju tako i zdravlju kože. Voće i povrće sadrži pored ostalog antioksidanse koji usporavaju prerano starenje kože.
Kretanje i vežbe
Vežbanjem se povećava dotok kiseonika tkivima što doprinosi mlađem i zdravijem izgledu kože.

Privacy policy