Tipovi kože

Struktura kože

Idući od dubine ka površini, postoje jasno odvojeni sledeći slojevi kože: Subcutis – potkožno masno tkivo ima zaštitnu ulogu kao toplotni izolator i “rezervoar” energije. Dermis – srednji sloj koji daje čvrstinu i elastičnost koži zahvaljujući vezivnim i elastičnim vlaknima. Prožet je krvnim i nervnim elementima i sedište je brojnih folikula dlaka i lojnih žlezda. Epidermis – je najtanji sloj kože koji vidimo na površini. Njegove slojevito raspoređene ćelije Keratinociti naležu na dermis zajedno sa Melanocitima, ćelijama koje su zadužene da stvaraju pigment Melanin i daju boju koži. Na površini, u Rožastom sloju postepenom diferencijacijom keratinociti izumiru i “perutaju” se.
 
 
 

Klasifikacija i tipovi kože

Normalna koža
Normalna koža nije ni suviše masna ni suviše suva, idealno je vlažna i ravnomerno prokrvljena kapilarima koji joj daju blago ružičastu boju. Na dodir je glatka i pore su jedva vidljive. Nakon tridesete prelazi u suvu kožu.
Suva koža
Najčešća je kod žena svetle puti. Koža je tanka, fine strukture i pore se ne vide, ali izgleda umorno i napeto. Lako puca i ljušti se, te se već u mladosti pojavljuju prve bore. Ponekad je prošarana kapilarima. Ovakvu kožu važno je zaštititi i revitalizovati.
Masna koža
Nastaje usled prenaglašenog delovanja lojnih žlezda. Površina kože ima masan sjaj, gruba je na dodir, slabo prokrvljena, bleda i proširenih pora. Učestala je pojava mitesera i akni. Duže ostaje mlada, manje se bora i njeno stanje se uglavnom popravlja tokom vremena.
Mešovita koža
Sastoji se iz lokalizovanih delova na kojima je koža ili suviše masna ili suviše suva. U području čela, nosa i brade (T-zona) lojne žlezde luče višak masnoće. Ostali delovi lica su suvi, posebno u predelu očiju i jagodica. Ovaj tip kože je najčešći.
Osetljiva koža
Osetljivu kožu nalazimo kod svih starosnih grupa. Koža je obično fine strukture, često prozirna i sa mrljama, jer se mreža popucalih kapilara vidi kroz površinski sloj. Pucanje kapilara izaziva nedovoljna elastičnost. Lako se iritira suncem, vetrom, naglim promenama temperature i kozmetičkim proizvodima.

Privacy policy