Kriohirurgija – Smrznuti lek


Kriohirurgija ili krioterapija, kao pojam označava primenu sredstava za dubinsko hlađenje ili smrzavanje promena na koži u svrhu lečenja istih. U dermatologiji se najčešće koristi tečni azot koji vrši lokalizovanu destrukciju i otklanjanje neželjenih promena na koži. Koža je inače prilično otporna na smrzavanje zbog visoke prokrvljenosti, a smrznuto površinsko tkivo deluje kao izolator i štiti dublje slojeve od smrzavanja. Iako nije poznat tačan mehanizam nastanka krionekroze, zna se da tom prilikom dolazi do mehaničkog oštećenja ćelija zbog formiranja kristala leda, osmoznih promena, termičkog šoka ćelije, denaturizacije proteina ćelijske membrane, vaskularne staze i konačno – nekroze, odnosno raspada tkiva koje se duboko smrzne.

 

Indikacije za krioterapiju


Krioterapija se primenjuje za brojne benigne i maligne kožne promene kao što su: virusne bradavice svih oblika i lokalizacija, polne bradavice (kondilomi), molusca contagiosa (virusna bolest slična bradavicama, uzrokovana istoimenim virusom), seboroične ili senilne bradavice, kožni rogovi (cornu cutaneum), neki oblici karcinoma kože, keloidi, hipertrofični ožiljci, epidermalni i drugi mladeži, manji hemangiomi i limfangiomi, leukoplakije, solarne (aktinične) keratoze, staračke pege (lentigo senilis), itd…

Tečni azot je najčesće korišćeni agens u svetskoj dermatologiji, temperatura mu je -195.8 C, a dostupan je kod proizvođača tehničkih gasova ili velikih korisnika i distributera. Čuva se u posebnim metalnim kontejnerima gde može trajati i do 2 meseca. Pre korišćenja u ordinaciji, tečni azot se pretače u manju termos bocu koja čuva temperaturu i do dva radna dana. Tečni azot predstavlja i najhladniju tehniku kriohirurgije, jer zamrzava lezije na koži brže, kompletnije i efektivnije nego ostali agensi za zamrzavanje (neki ugljenici, azotni oksidi i dr.). Takođe, može se lako aplikovati sa visokom kontrolom i preciznošću, koristeći različite aplikatore za pojedinačne kožne promene.

Privacy policy