Laserska ginekologija

Prema podacima, oko 40% žena iznad 35 godina pati od nekog vida nelagodnosti prilikom seksulanog odnosa ili od nevoljnog oticanja mokraće, kao posledice rastezanja vagine. Laserska ginekologija pomaže u otklanjanju simptoma. Smanjena elastičnost vezivnih struktura vaginalnog zida rezultat je genetske predispozicije, povreda, trudnoće i porođaja, kao i procesa starenja. Seksualno zadovoljstvo je direktno povezano sa količinom frikcionih sila koje se stvaraju. Kada je vagina prerastegnuta, žena tokom odnosa više ne oseća polni nadražaj, što takođe smanjuje užitak i muškarcima. Više trudnoća i porođaja doprinose pogoršanju sindroma vaginalne relaksacije (VRS) kao i početak menopauze, koji uzrokuje pad nivoa hormona i vaginalnu atrofiju.

Stres inkontinencija – SUI

Stres inkontinencija je najčešći oblik inkontinencije, a nevoljno oticanje mokraće javlja se kada se poveća pritisak (stres) na mokraćnu bešiku, na primer pri kašljanju, kijanju, vežbanju, smejanju… Uzrok je slabljenje mišića dna male karlice koji podržavaju bešiku. Ostali faktori koji mogu pogoršati kliničku sliku su bolesti koje uzrokuju kašalj, pušenje, gojaznost, prekomerna upotreba alkohola i kofeina, menopauza i neki lekovi. Prva opcija je vežbanje mišića dna male karlice, Kegelove vežbe, regulisanje uzimanja tečnosti i pražnjenja bešike, uz zdrav životni stil, mogu značajno ublažiti tegobe. Druge opcije su hirurški tretmani.

Prema Master i Jonsonu, to je direktno povezano sa smanjenjem frikcije tokom sekusualnog odnosa, a samim tim i smanjenjem seksualnog zadovoljstva.

Fototerapija laserom

Ova tehnika deluje na metabolički proces kolagena, ubrzavajuću formiranje istog i tako i zatezanje vaginalnog zida, što poboljšava i seksualne senzacije. Laserska fototerapija uzrokuje remodeliranje kolagena i zatezanje kolagenih vlakana. Rezultat tretmana laserom je bolje držanje uretre i vrata bešike, a time se očekuje i manje problema sa nekontrolisanim oticanjem urina.

Laserska neinvazivna vaginoplastika

Lasersko vaginalno podmlađivanje ili laserska neinvazivna vaginoplastika efkasno će poboljšati tonus jačinu i kontrolu vaginalnih mišića. Takođe efikasno smanjuje unutrašnji i spoljašnji dijametar vagine. Kod vaginalne relaksacije mišići su opušteni i imaju slab tonus, snagu i kontrolu. Unutrašnji i spoljašnji dijametar se povećava. U ovim uslovima vagina više nije u optimalnom fiziološkom stanju. Tretman ovakvog poremećaja postiže se primenom gore pomenute tehnike. Rezultati navode uspešnost ovog tretmana od 68% (izlečenje) i poboljšanje od 94% posle 120 dana. Komplikacije i pogoršanje stanja nisu navedeni ni u jednom slučaju.

Laserska neinvazivna vaginoplastika je potpuno bezbolna i jednostavna metoda koja već posle jednog tretmana rešava problem i preventira potrebu za hirurškim zahvatom u budućnosti. Oporavak je brz, bez potrebe za korišćenjem analgetika ili antibiotika. Nema posebnih preoperativnih priprema kao ni postoperativnih ogrančenja, tako da se pacijentkinje mogu odmah posle vratiti uobičajenim aktivnostima.

Postupak traje 30-45 minuta. Sprovodi se pomoću laserskog uredjaja sa posebnim nastavkom koji se uvodi u vaginu. Ovaj nastavak emituje lasersko svetlo koje zagreva tkivo vagine do temperature koja podstiče obnavljanje kolagena. Ovakvo ciljano povećanje količine kolagena brzo vraća tonus i snagu mišićima vagine i dna male karlice, te poboljšava njihovo funkcionisanje. Terapija započinje zagrevanjem tkiva u dubini vagine i laserski nastavak se pomera prema izlasku iz vagine .

Nakon terapije

Nakon terapije treba izbegavati veće telesne napore. Prvi kontrolni pregled je posle 30 dana, a zatim i 60 dana. Rezultati se proveravaju merenjem čvrstine mišića vagine (perineometar), a pre i posle tretmana koriste se specifični standardizovani upitnici kojima se procenjuje kvalitet života pre i posle tretmana.

Reč je o tehnici gde se pomoću preciznog doziranja i usmeravanja energije laserskih zraka kratkotrajno stvara vrlo visoka temperatura, koja podstiče ne samo aktivaciju postojećeg, već i stvaranje novog kolagena, belančevine koja je u osnovi čvsrtine vezivnog i mišićnog tkiva.

USLOVI

Uslovi za primenu tehnika laserske ginekologije: uredan ginekološki nalaz, cervikalni i vaginalni bris i urinokultura, kao i PA test. Zahvat se izvodi ambulantno i ne zahteva anesteziju. Uobičajena je apstinencija i izbegavanje sporta i težih fizičkih aktivnosti 14 dana posle zahvata. Nema rizika od krvarenja, infekcije, opekotina, hipo i hipersenzacija, ni neprijatnosti tokom seksualnog odnosa. Postupak se ponavlja dva puta i efekat traje bar godinu do godinu i po dana. Naravno, logično je da će se efekat smanjiti, obzirom da postupak ne zaustavlja propadanje kolagenih vlakana. Starenje je neizbežno, a efekat zavisi od godina pacijentkinje, stepena inkontinencije i stepena atrofije tkiva.

Ipak, ova metoda nije svemoguća. Ona je namenjena ženama koje imaju početni stadijum rastegnute vagine ili inkontinencije. Nažalost, za uznapredovale stadijume rezervisane su klasične hirurške metode.

Privacy policy