Uklanjanje strija i ožiljaka

Do pojave strija dolazi prilikom prebrzog ili prevelikog rastezanja kože, jer se oštećuju kolagena i elastična vlakna vezivnog tkiva kože. Tipično vreme za pojavu strija se viđa u toku naglog razvoja u pubertetu. Najčešće nastaju na grudima, trbuhu, bokovima i zadnjici. Genetika je takođe jedan od relevantnih faktora koji određuje kvalitet kože i utiče na pojavu strija. Neposredno po nastanku, one imaju crveno-ljubičastu boju (striae rubra), a vremenom postaju sedefasto-bele (striae alba). Uklanjanje strija laserom se savetuje kod osoba svih uzrasta. Preporučuje se što ranije početi sa tretmanima, iako se dobar efekat dobija i kod starijih promena.

Preporuke tretmana

a) Kod mladih, svežih, crvenih strija preporučuje se ”Vbeam, kako bi crvena boja što pre izbledela a strije se što više suzile i ujednačile sa okolnom kožom. Nikada se ne moze očekivati da dođe do 100% brisanja, ali se mogu uveliko smanjiti tokom 2-4 tretmana u razmacima od po 4-6 nedelja.

b) Frakcioni laser (SP Dynamis (Er:YAG)) je metoda izbora za tretiranje tzv. starih strija. Osim što se popravlja izgled reljefa kože, u narednih 3-5 meseci se stimuliše stvaranje novih kolagenih vlakana na mestu oštećene kože. Nakon tretmana uklanjanje strija, na koži se uočava pojačano crvenilo i sitno perutanje nakon 4-8 dana. Efekat se svakim danom poboljšava, tako da one postaju pliće, uže, manje vidljive i ujednačene boje sa okolnom kožom. Potrebno je 2-3 tretmana, svakih 4-8 nedelja.

Ožiljci od akni

Može se tretirati celo lice ili samo problematični delovi. Tretiraju se ožiljci po dekolteu i leđima u obliku sitnih belih kvržica koje kod žena najčešće nastaju grebanjem. Za njih do sada nije postojao zadovoljavajuće dobar tretman. Ožiljci se u jednom tretmanu laserom prelaze i po nekoliko puta. Prosečno treba oko 3 tretmana, a razmak između tretmana je od 2 – 4 meseca. Rezultat je vidljiv odmah, a vremenom se dalje poboljšava, jer tretman i narednih nekoliko meseci pospešuje razvoj vezivnog tkiva. Oporavak traje od 2 do 5 dana a tretman nije bolan i za sada je to najbolji mogući tretman za uklanjanje i ožiljaka od akni. Uz ožiljke se istovremeno uklanjaju proširene pore i pigmentacije lica.

Ožiljci od varičela

Varičele su virusno oboljenje koje se ubraja u dečije bolesti, iako mogu biti zahvaćeni i odrasli. Ožiljci nastaju na mestu jače upale gde se nalazila deblja krasta. Najčešće je zahvaćeno lice. Bitno je tok bolesti oslabiti kako se ne bi razvili ožiljci. To se postiže tabletama, koje se inače koriste za lečenje herpes infekcije, premda je vakcina protiv varičela najbolja opcija. Nega kože tokom bolesti je izuzetno važna, a naročito se ne smeju dirati ili čupati kraste. Najbolji rezultati postižu se kod plićih ožiljaka gde je dovoljan jedan tretman. Za dublje ožiljke treba oko 3 tretmana, te se preporučuje kombinacija s drugim laserom ili sa drugom metodom za uklanjanje ožiljaka. Prvi rezultat se vidi odmah, dok se konačni rezultat vidi za nekoliko meseci, jer se kroz to vreme stvara novo vezivno tkivo koje smanjuje ožiljak. Frakcioni laser daje veliku nadu za uklanjanje ožiljaka pa je zato tretman izbora.

Privacy policy