Uklanjanje vaskularnih promena

Prošireni kapilari na obrazima, nosu i drugim delovima lica i tela su veoma čest estetski problem. Korišćenjem VBeam lasera oni se uspešno zatvaraju čak i posle prvog tretmana. Nekada je za postizanje optimalnih rezultata potrebno uraditi 2-3 tretmana, u razmacima od 4-6 nedelja. Na mestu tretiranog kapilara može biti prisutno crvenilo i blagi otok u trajanju od nekoliko sati do 2 dana. Uspešno se laserom uklanjaju i paukoliki kapilari – Spajder, hemangiomi, venule i kapilari na telu i nogama.

Apsolutno je važno da koža pre laserskog tretmana nije osunčana, jer se smanjuje efikasnost i povećava rizik neželjenih reakcija na koži. Potrebno je izbegavati izlaganje suncu 6 nedelja pre tretmana. Laserom tretirana mesta na koži poprimaju crvenkastu boju, može se pojaviti blagi otok poput opekotina od sunca u trajanju nekoliko sati do 2 dana. Ponekad male površine kože mogu poprimiti ljubičastu ili plavu boju, poput modrica, koja se povlači za oko nedelju dana.

Vrste promena

  • Telangektazije (na licu i nosu) se javljaju zbog trajno dilatiranih krvnih sudova, najčešće kao posledica dugogodišnjeg izlaganja suncu. Lice je “rumenog izgleda”, a koža izgleda ostarelo. Ovo stanje kože se pogoršava pod uticajem toplote, alkohola, duvana i sunca. Godine, trudnoća i genetski faktori su takođe od velikog značaja u razvoju telangektazija. Američka Akademija za Dermatologiju (AAD) tvrdi da je laserska tehnologija u lečenju telangektazija efektivnija i sa manje neželjenih efekata od skleroterapije ili elektrohirurgije. Takođe, ona je prihvatljivija za pacijenta jer nema igala ili incizije. Kada laser emituje zrak svetlosti, pacijent oseti samo blago peckanje, a koža se rashladi pre i nakon laserskog tretmana.


  • Crveni ožiljci posle akni (eritematozni ožiljci) nastaju zbog deformacije krvnih sudova nakon upale akni. Ovo crvenilo je uobičajeno kod svežih ožiljaka. Laserski zrak pogađa ove lezije i dovodi do koagulacije malih krvnih sudova i nestanka eritema. VBeam laser se veoma uspešno koristi i za lečenje ovakvih ožiljaka, strija i keloidnih ožiljaka (“zadebljali” ožiljci), a obično je potrebno 3-4 tretmana.


  • Rozacea je hronična dermatoza koja se javlja na licu. Karakteriše se periodima “flašinga” (naleta crvenila) i reemisije (povlačenja), što često ometa svakodnevni život. Najčešće se javlja posle 30-te godine u vidu crvenila na nosu, obrazima, bradi i čelu ili na ušima. Tokom vremena, crvenilo se postepeno pojačava i ne povlači se. Ako se ne leči, pojavljuju se akne rozacea, a u težim slučajevima može doći i do rinofime (deformacija nosa). Obzirom na to da za sada nema leka za rozaceu, jer je uzrok bolesti još uvek nepoznat, terapija se zasniva na kontroli i otklanjanju simptoma. VBeam laser se pokazao kao efikasan u drastičnom smanjivanju, a često i u potpunom otklanjanju “flašinga”.
  • Privacy policy