Botulinski toksin

Postoji brz i jednostavan način da postignete svež i mladalački izgled bez bora na licu. On ne uključuje odlaske na hirurške metode zatezanja lica, koje su bolne, invazivne i nakon kojih oporavak traje dugo, a “dokazi” da ste nešto radili na licu dugo postoje.

Metoda o kojoj govorimo je gotovo bezbolna, a efekti su vidljivi za kratko vreme i traju dugo. U pitanju je botulinski toksin, poznatiji kao botoks.

Šta je botulinski toksin?

Botulinski toksin proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Prečišćena supstanca koja se dobija od bakterija blokira nervne signale mišića u koji je ubrizgana. Bez ovih signala, mišić nije u stanju da se kontrahuje. Krajnji rezultat je smanjenje neželjenih bora. Poznate vrste injekcija botulinskog toksina uključuju Botox® i Dysport®.

Kozmetički oblik botulinskog toksina popularna je injekcija koja privremeno smanjuje ili eliminiše fine linije i bore na licu. Najčešće tretirana područja na kojima se primenjuje botulinski toksin su mimične (u mimične bore spadaju celo, glabela, periokularno) i nazolabijalne bore.

Botulinski toksin

Za šta se sve može koristiti botulinski toksin?

Ubedljivo najučestalija upotreba botulinskog toksina je za smanjenje vidljivosti finih linija i bora na licu. Takođe se koristi u razne druge medicinske svrhe.

Načini na koje možete koristiti botoks uključuju:

 • Uklanjanje vidljivih znakova starenja
 • Sprečavanje migrena
 • Eliminacija prekomernog znojenja
 • Oslobađanje napetosti mišića
 • Kontrola bešike
 • Smanjenje bolova u zglobovima
 • Za ublažavanje simptoma alergije kao što je kijanje

Kako se pripremiti za botoks?

Aplikacija botulinskog toksina – botoksa je neinvazivna metoda koja se sprovodi u ordinaciji doktora estetske medicine. Osoba koja vam ubrizgava botoks treba da bude doktor medicine, a ne kozmetičar, kako bi neželjena dejstva bila svedena na minimum.

Sama procedura zahteva minimalnu pripremu. Trebalo bi da obavestite lekara o vašoj istoriji bolesti, alergijama ili zdravstvenim stanjima pre procedure, kako bi bilo sigurno da za vas botoks nije kontraindikovan. Prilikom zakazivanja tretmana lekar će vam naglasiti ukoliko je potrebno da privremeno obustavite upotrebu nekih lekova, kao što je aspirin ili brufen, da biste smanjili rizik od krvarenja odnosno modrica. Na tretman dođite sa očišćenom kožom, bez šminke.

Pročitaj još: 4D i 5D podmladjivanje lica laserom

Kako se aplicira botulinski toksin?

Botulinski toksin deluje tako što privremeno blokira nervne signale i kontrakcije mišića. Ako mišići ne mogu da se grče kada se smejete, mrštite ili govorite, bore neće biti vidljive. Injekcije botulinskog toksina poboljšavaju izgled postojećih bora i mogu sprečiti stvaranje novih linija sprečavanjem kontrakcije mišića lica.

Ubrizgavanje botoksa je minimalno invazivna procedura. Ne uključuje rezove ili opštu anesteziju. Ako se plašite bola ili da nećete moći da podnesete nelagodnost, vaš doktor će koristiti lokalni anestetik kako bi ceo tretman bio bezbolan.

Tokom procedure, vaš lekar će koristiti tanku iglu da primeni rastvor Botulinskog toksina tipa A u odgovarajucoj koncentraciji. Rastvor će biti pažljivo ubrizgan u ciljana područja u količini dovoljnoj da spreči kontrakcije mišića. Cela procedura traje oko 10 minuta i ne zahteva period oporavka.

Nakon tretmana botulinskim toksinom

Izbegavajte trljanje, masiranje ili bilo kakav pritisak na tretirano područje. Ove akcije mogu prouzrokovati da se botoks proširi na druge delove tela, što može negativno uticati na postignute rezultate. Ako botoks ubrizgavate između obrva, nemojte ležati niti se savijati tri do četiri sata. Ležeći položaj može dovesti do toga da botoks sklizne ispod orbitalnog ruba, što bi moglo da izazove spuštanje očnih kapaka.

Nakon aplikacije botoksa neće vam biti potreban period oporavka. U većini slučajeva trebalo bi da budete u mogućnosti da odmah nastavite sa normalnim aktivnostima.

Primetne rezultate možete očekivati u roku od 5 do 7 dana nakon tretmana. Potpuni efekat tretmana botulinskog toksina obično traje do četiri meseca. Nakon isteka ovog perioda možete ponoviti intervenciju da biste održali postignute rezultate.

Koje su prednosti botoksa?

Prednosti botoksa su sledeće:

 • Ističe vašu prirodnu lepotu. Botoks se koristi kao anti-age tretman, jer na jednostavan način smanjuje pojavu bora i čini da izgledate mlađe. U svega 10 minuta tretmana podmladićete se za 10 godina i otkriti svetu vašu prirodnu lepotu.
 • Poboljšava mnoga zdravstvena stanja. Pored poboljšanja vašeg fizičkog izgleda, injekcije botoksa mogu poboljšati i mnoga druga zdravstvena stanja. Botoks opušta mišiće, smanjuje migrene, znojenje, urinarnu inkontinenciju i druge zdr. probleme.
 • Neinvazivna i brza procedura. Cela procedura traje samo nekoliko minuta, posebno kada vas radi sa profesiona Pošto je botoks nehirurški zahvat, moći ćete odmah da nastavite sa uobičajenim aktivnostima.
 • Veoma brzi rezultati. Mnogi ljudi koji žele da poboljšaju svoj izgled biraju botoks jer daje veoma brze rezultate. Prvi rezultati su primetni već pet do sedam dana nakon intervencije, a botoks nastavlja da deluje oko naredna 4 meseca.
 • Botoks tretmani su povoljni. Botoks ima povoljnu cenu i dugoročne rezultate, posebno u poređenju sa hirurškim zahvatima ili luksuznim proizvodima za negu kože. Botoks vam takođe može uštedeti novac na drugim procedurama za negu kože.
 • Dugotrajni rezultati. Jednom injektovan tretman trajaće nekoliko meseci, pre nego primetite da popušta i da ga treba obnoviti.

Da li botulinski toksin ima neželjena dejstva?

Ako je pravilno apliciran botulinski toksin može imati veoma blaga neželjena dejstva kao što su manje modrice i otoci, koji prolaze u roku od par dana i ne zahtevaju nikakav dalji tretman.

Ako ulažete mnogo novca u skupu kozmetiku za negu lica, a ne vidite nikakve rezultate, možda je vreme da napravite korak dalje. Zamrznite mišiće i zamrznite godine na vašem licu. Bićete oduševljeni rezultatima koje proizvodi botulinski toksin.

Tretmane možete zakazati na 069 3745466 li 011 3111 411