OSTALE
USLUGE

OSTALE
USLUGE

Uklanjanje vaskularnih promena

Uklanjanje vaskularnih promena

ŠTA?

Prošireni kapilari na obrazima, nosu i drugim delovima lica i tela su veoma čest estetski problem. Laserom se u potpunosti i trajno, sa svega nekoliko tretmana mogu ukloniti prošireni kapilari i venule na licu, Spajder (paukoliki) kapilari kao i prošireni kapilari i venule na nogama.

ZAŠTO?

Telangektazije se javljaju zbog trajno dilatiranih krvnih sudova, najčešće kao posledica dugogodišnjeg izlaganja suncu, uticaja alkohola i pušenja. Rozacea je hronična dermatoza koja se javlja na licu. Karakteriše se naletima i povlačenjem crvenila, što često ometa svakodnevni život. 

Više

Najčešće se javlja posle 30-te godine života. Tokom vremena, crvenilo se postepeno pojačava i ne povlači se. Ako se ne leči, pojavljuju se akne rozacea, a u težim slučajevima može doći i do rinofime (deformacija nosa).

KAKO?

Korišćenjem Vbeam i ND:YAG lasera sve vaskularne promene se uspešno mogu ukloniti čak i posle prvog tretmana. Nekada je za postizanje optimalnih rezultata potrebno uraditi 2-3 tretmana, u razmacima od 4-6 nedelja.

Više

Na mestu tretiranog kapilara može biti prisutno crvenilo i blagi otok u trajanju od nekoliko sati do 2 dana. Apsolutno je važno da koža pre laserskog tretmana nije osunčana, jer se smanjuje efikasnost i povećava rizik neželjenih reakcija na koži.
Uklanjanje strija

Uklanjanje strija

ŠTA?

Uklanjanje strija laserom se savetuje kod osoba svih uzrasta. Preporučuje se što ranije početi sa tretmanima, iako se dobar efekat dobija i kod starijih promena.

ZAŠTO?

Do pojave strija dolazi prilikom prebrzog ili prevelikog rastezanja kože, jer se oštećuju kolagena i elastična vlakna vezivnog tkiva kože. Tipično vreme za pojavu strija se viđa u toku naglog razvoja u pubertetu. Najčešće nastaju na grudima, trbuhu, bokovima i zadnjici. Neposredno po nastanku, one imaju crveno-ljubičastu boju (striae rubra), a vremenom postaju sedefasto-bele (striae alba).

KAKO?

a) Kod mladih, svežih, crvenih strija preporučuje se Vbeam laser, kako bi crvena boja što pre izbledela a strije se što više suzile i ujednačile sa okolnom kožom. Nikada se ne moze očekivati da dođe do 100% brisanja, ali se mogu uveliko smanjiti tokom 2-4 tretmana u razmacima od po 4-6 nedelja.

Više

b) Frakcioni laser (SP Dynamis Er:YAG) je metoda izbora za tretiranje tzv. starih strija. Osim što se popravlja izgled reljefa kože, u narednih 3-5 meseci se stimuliše stvaranje novih kolagenih vlakana na mestu oštećene kože. Nakon tretmana uklanjanje strija, na koži se uočava pojačano crvenilo i sitno perutanje nakon 4-8 dana. Efekat se svakim danom poboljšava, tako da one postaju pliće, uže, manje vidljive i ujednačene boje sa okolnom kožom. Potrebno je 2-3 tretmana, svakih 4-8 nedelja.
Uklanjanje oziljaka

Uklanjanje ožiljaka

ŠTA?

Dva osnovna tipa ožiljaka su: hipertrofični i atrofični ožiljci. Dok hipertrofični ožiljci nastaju najčešće kao posledica hirurških intervencija, atrofični ožiljci mogu nastati usled traumatske povrede tkiva.

ZAŠTO?

U proseku 4,5 do 16% populacije ima neku vrstu ožiljaka, što, u zavisnosti od stepena izobličenja, može imati značajan uticaj na psihu pacijenta. Uz manjak samopouzdanja, pacijenti mogu iskusiti i ograničenu pokretljivost, svrab, bol ili poremećaj osećaja bola.

KAKO?

Tretman laserom je sigurna, minimalno invazivna procedura za uklanjanje ožiljaka koja pravi mikroskopske ranice duboko u koži, što omogućava da se površinski sloj kože brzo obnovi. Tretirane zone u dubljim slojevima derma dovode do proizvodnje potpuno novih kolagenih vlakana sa izuzetnim rezultatima u uklanjanju ožiljaka uz istovremeno zatezanje tretirane kože. Tretmani su skoro bezbolni a kao reakcija se javlja samo prolazan edem i/ili eritem, koji traje nekoliko dana. Korišćenjem Vbeam lasera zagreva se srednji deo kože i na taj način se podstiče cirkulacija i proizvodnja novog kolagena, poboljšava struktura kože i smanjuje crvenilo pa je tretman primenljiv i na keloidne ožiljke.

Laserski tretman akni i oziljaka od akni

Laserski tretman akni i ožiljaka od akni

ŠTA?

Akne se najčešće javljaju kod većine tinejdžera, ali njihova pojava nije ograničena samo na ovu starosnu grupu, jer su i mnoge odrasle osobe takođe pogođene ovim problemom. Akne su vrlo uznemirujuće u bilo kom uzrastu, pogotovo kada nakon njih ostanu ožiljci.

ZAŠTO?

Kreme za lokalnu terapiju i negu kože kao i oralni lekovi čine efikasan tretman lečenja akni, ali oni mogu isušiti i iritirati osetljivu kožu, a i mogu biti veoma skupi u dugotrajnoj primeni. Štaviše, akne koje se javljaju na leđima i grudima mogu biti teške za topikalan tretman.

KAKO?

Laserski tretman akni ne predstavlja „čudesno rešenje” – ali je definifitvno jedno od najefikasnijih oružja u arsenalu. Što je najvažnije, laserski tretman akni efikasno smanjuje prisustvo ovog uobičajenog problema sa kožom podjednako i kod adolescenata i kod odraslih. Laserski tretman cilja i uništava bakterije u koži koje su odgovorne za nastanak akni, kako bi se sprečilo njihovo buduće pojavljivanje na licu, grudima ili leđima. Laserski tretman ožiljaka od akni može umanjiti ožiljke, ili čak učiniti da oni u potpunosti nestanu.

Uklanjanje hiperpigmentacije i melazme

Uklanjanje hiperpigmentacije i melazme

ŠTA?

Tamne fleke na koži, tj. hiperpigmentacije, nastaju usled povećanja količine melanina u koži. One se najčešće javljaju u starijem životnom dobu ili tokom i posle leta, nakon izlaganja suncu ili kod žena u trudnoći.

ZAŠTO?

Promene su uglavnom lokalizovane na licu, vratu i dekolteu. Najčešće se javljaju na čelu, obrazima i bradi u vidu nepravilnih mrlja koje mogu biti i simetrično raspoređene na obe strane lica i predstavljaju estetski problem

KAKO?

Prva mera je izbegavanje izlaganje kože sunčevim zracima, tokom cele godine i to ne samo delova sa hiperpigmentacijama. Tokom boravka na suncu kožu treba zaštititi preparatima koji sadrže kombinaciju UVA i UVB filtera. Primena laserske terapije omogućava visoko selektivnu destrukciju pigmentne ćelije u svim slojevima kože, bez propratnih neželjenih efekata.

Lasersko uklanjanje bradavica

Lasersko uklanjanje bradavica

ŠTA?

Bradavice su benigne izrasline na koži. Najčešće se javljaju na šakama i stopalima (verruca vulgaris). One su karakteristično ispupčene i često imaju naboranu površinu, ponekad su bolne, iste su boje kao i koža, a mogu da se nađu duboko u koži gde se nalazi njihov tzv. „koren”.

ZAŠTO?

Hemijska sredstva, tečni azot i elektrodesikacija su uobičajene terapijske mogućnosti za uklanjanje bradavica. Iako su obično efikasne, nijedna od ovih terapija nije uspešna u svakom slučaju. Čest problem je ponovno vraćanje bradavica, a uobičajene su i prolazne promene boje kože usled terapije.

KAKO?

Kako bi se bradavica uklonila, laserska energija se usmerava direktno na njeno tkivo čime se ciljaju mali krvni sudovi koji ishranjuju bradavicu.
Tokom tretmana se može osetiti blag osećaj peckanja. Takođe, ukoliko je potrebno, može se uvesti topikalna ili lokalna anestezija, ali to obično nije neophodno.

Gljivicna infekcija noktiju

Gljivična infekcija noktiju

ŠTA?

Gljivična infekcija noktiju najčešće se javlja kod odraslih osoba, može zahvatiti jednu nokatnu ploču ili više njih. Može biti udružena sa gljivičnom infekcijom kože, češće stopala ali i kože na šakama.

ZAŠTO?

Oboleli nokat se može prepoznati po izmenjenoj boji i strukturi. Nokatna ploča može biti neravna, zadebljala, bez sjaja ili trošna i lomljiva. Oboljenje je hroničnog toka i ima tendenciju širenja i na ostale nezahvaćene nokte.

KAKO?

U lečenju gljivične infekcije noktiju primenjuje se laserska terapija koja je pokazala veoma dobre rezultate bez ikakvih neželjenih efekata.

Tretman protiv hrkanja

Tretman protiv hrkanja

ŠTA?

Tretman protiv hrkanja

ZAŠTO?

Tretman protiv hrkanja je neinvazivni, komforni laserski tretman kojim se povećava kvalitet sna pacijenta, tako što se umanjuju efekti apneje u toku spavanja (sleep apnea), kao i jačina hrkanja putem nežnog, laserski indukovanog efekta zatezanja kolagenih vlakana u tkivu sluznice u ustima. 

Više

Namenjen je svim osobama koje imaju problem sa hrkanjem i koje pate od sindroma sleep apneje. Prednost ovog tretmana je to što je bezbolan, ne zahteva primenu anestezije, nema post-operativnog oporavka, tako da se pacijent odmah može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

KAKO?

Upotrebom Er:YAG lasera, koji emituje zrake talasne duzine 2.940 nm, omogućava se bezbedno prodiranje toplote u tkivo oralne mukoze čime se izaziva kontrakcija kolagenih vlakana tkiva i postiže neometani prolaz vazduha kroz disajne puteve bez neprijatnih zvučnih efekata. 

Više

Tretman je dovoljno nežan da se može primenjivati na osetljivom tkivu unutar usta, a istovremeno dovoljno snažan da obezbeđuje klinički efikasno zagrevanje. Za postizanje potpunih rezultata neophodna su 3 odvojena tretmana u periodu od 2 meseca, a već nakon prve posete se može primetiti umanjenje hrkanja i do 50%. Postignuti rezultati traju i do godinu dana, a nakon toga tretman se može ponoviti. Tretman je kontraindikovan kod trudnica i kod osoba koji uzimaju fotosenzitivne lekove.
Laserska ginekologija

Laserska ginekologija

ŠTA?

Fototerapija laserom Laserska neinvazivna vaginoplastika

ZAŠTO?

Prema podacima, oko 40% žena iznad 35 godina pati od nekog vida nelagodnosti prilikom seksulanog odnosa ili od nevoljnog oticanja mokraće, kao posledice rastezanja vagine. Laserska ginekologija pomaže u otklanjanju simptoma. 

Više

Smanjena elastičnost vezivnih struktura vaginalnog zida rezultat je genetske predispozicije, povreda, trudnoće i porođaja, kao i procesa starenja. Seksualno zadovoljstvo je direktno povezano sa količinom frikcionih sila koje se stvaraju. Kada je vagina prerastegnuta, žena tokom odnosa više ne oseća polni nadražaj, što takođe smanjuje užitak i muškarcima. Više trudnoća i porođaja doprinose pogoršanju sindroma vaginalne relaksacije (VRS) kao i početak menopauze, koji uzrokuje pad nivoa hormona i vaginalnu atrofiju. Stres inkontinencija je najčešći oblik inkontinencije, a nevoljno oticanje mokraće javlja se kada se poveća pritisak (stres) na mokraćnu bešiku, na primer pri kašljanju, kijanju, vežbanju, smejanju… Uzrok je slabljenje mišića dna male karlice koji podržavaju bešiku.

KAKO?

Fototerapija laserom deluje na metabolički proces kolagena, ubrzavajuću formiranje istog i tako i zatezanje vaginalnog zida, što poboljšava i seksualne senzacije. Laserska fototerapija uzrokuje remodeliranje kolagena i zatezanje kolagenih vlakana. 

Više

Rezultat tretmana laserom je bolje držanje uretre i vrata bešike, a time se očekuje i manje problema sa nekontrolisanim oticanjem urina. Lasersko vaginalno podmlađivanje ili laserska neinvazivna vaginoplastika efkasno će poboljšati tonus jačinu i kontrolu vaginalnih mišića. Takođe efikasno smanjuje unutrašnji i spoljašnji dijametar vagine. Kod vaginalne relaksacije mišići su opušteni i imaju slab tonus, snagu i kontrolu. Unutrašnji i spoljašnji dijametar se povećava. U ovim uslovima vagina više nije u optimalnom fiziološkom stanju. Tretman ovakvog poremećaja postiže se primenom gore pomenute tehnike. Rezultati navode uspešnost ovog tretmana od 68% (izlečenje) i poboljšanje od 94% posle 120 dana. Komplikacije i pogoršanje stanja nisu navedeni ni u jednom slučaju. Laserska neinvazivna vaginoplastika je potpuno bezbolna i jednostavna metoda koja već posle jednog tretmana rešava problem i preventira potrebu za hirurškim zahvatom u budućnosti. Oporavak je brz, bez potrebe za korišćenjem analgetika ili antibiotika. Nema posebnih preoperativnih priprema kao ni postoperativnih ogrančenja, tako da se pacijentkinje mogu odmah posle vratiti uobičajenim aktivnostima. Postupak traje 30-45 minuta. Sprovodi se pomoću laserskog uredjaja sa posebnim nastavkom koji se uvodi u vaginu. Ovaj nastavak emituje lasersko svetlo koje zagreva tkivo vagine do temperature koja podstiče obnavljanje kolagena. Ovakvo ciljano povećanje količine kolagena brzo vraća tonus i snagu mišićima vagine i dna male karlice, te poboljšava njihovo funkcionisanje. Terapija započinje zagrevanjem tkiva u dubini vagine i laserski nastavak se pomera prema izlasku iz vagine . Nakon terapije treba izbegavati veće telesne napore. Prvi kontrolni pregled je posle 30 dana, a zatim i 60 dana. Rezultati se proveravaju merenjem čvrstine mišića vagine (perineometar), a pre i posle tretmana koriste se specifični standardizovani upitnici kojima se procenjuje kvalitet života pre i posle tretmana. Reč je o tehnici gde se pomoću preciznog doziranja i usmeravanja energije laserskih zraka kratkotrajno stvara vrlo visoka temperatura, koja podstiče ne samo aktivaciju postojećeg, već i stvaranje novog kolagena, belančevine koja je u osnovi čvsrtine vezivnog i mišićnog tkiva. Uslovi za primenu tehnika laserske ginekologije: uredan ginekološki nalaz, cervikalni i vaginalni bris i urinokultura, kao i PA test. Zahvat se izvodi ambulantno i ne zahteva anesteziju. Uobičajena je apstinencija i izbegavanje sporta i težih fizičkih aktivnosti 14 dana posle zahvata. Nema rizika od krvarenja, infekcije, opekotina, hipo i hipersenzacija, ni neprijatnosti tokom seksualnog odnosa. Postupak se ponavlja dva puta i efekat traje bar godinu do godinu i po dana. Naravno, logično je da će se efekat smanjiti, obzirom da postupak ne zaustavlja propadanje kolagenih vlakana. Starenje je neizbežno, a efekat zavisi od godina pacijentkinje, stepena inkontinencije i stepena atrofije tkiva. Ipak, ova metoda nije svemoguća. Ona je namenjena ženama koje imaju početni stadijum rastegnute vagine ili inkontinencije. Nažalost, za uznapredovale stadijume rezervisane su klasične hirurške metode.
Visia 3D pregled lica

Visia 3D pregled lica

ŠTA?

VISIA Complexion Analysis pruža realne, individualne i neophodne informacije o vašoj koži, upozorava Vas kada je vreme za podmlađivanje kože i režim u skladu sa vašim jedinstvenim tipom kože.

ZAŠTO?

Naši klijenti uz pomoć VISIA kompleksne analize kože će doživeti jedno potpuno novo iskustvo i potpuno nov pogled na stanje njihove kože koji nikad pre nije mogao biti viđen! 

Više

Na osnovu dobijenih stanja kože u različtim metodama pregleda, dobijaju se preporuke na osnovu određenih stanja kože koje će biti potpuno jasnije i jednostavnije za praćenje. Uvid u stanje kože na osnovu RBX tehnologije omogućava klijentu da vidi svoju kožu kroz prikaz vaskularnih i pigmentacijskih stanja, nevidljivih okom dermatologa.

KAKO?

Sa VISIA sistemom možete simulirati efekte starenja kože za 5-7 godina unapred u područjima fleka i bora, kao i simulaciju mogućeg ishoda pomlađivanja kože za 5-7 godina uz određene zahvate, tretmane i preparate.

Više

Analiza stanja kože se može odštampati, zajedno sa preporukama tretmana (npr. laser za piling, kapilare ili podmlađivanje) i preporukama preparata za korištenje. Sve što ste već uradili i ono što želite da uradite sa vašim licem – možete kvalitativno proceniti jedino sa VISIA sistemom.
Radiotalasna hirurgija

Radiotalasna hirurgija

ŠTA?

Radiotalasna hirurgija je savremena i bezbedna hirurška tehnika za uklanjanje benignih promena na koži. 

Više

Promene koje se najčešće uklanjaju radiotalasima: papilomi ili fibromi (Papilomma cutis), kondilomi (Condylomata accuminata), moluske (Molluscum contagiosum), bradavice (Verrucae vulgaris, Verrucae planae), piogeni granulomi (Granuloma pyogenicum), seboroične keratoze (Keratosis seborrhoica), ateromi, siringomi i ksantelazme, sebacealne hiperplazije (Hyperplasio saebacealis), aktinične keratoze (Keratosis actinica). Ne skidaju se promene čija je baza veća od 1 cm, osim ako nisu sasvim površne.

ZAŠTO?

Intervencija traje izuzetno kratko (najčešće nekoliko sekundi), bez krvarenja, ne zahteva stavljanje šavova i previjanje posle intervencije. Zahvaljujući visokofrekventnim talasima i minimalnom oštećenju kože, ne postoji nikakav bol posle radiotalasne hirurgije, bez obzira na dubinu promene.

KAKO?

Radiotalasi imaju visoku frekvenciju od 3.8MHz, u potpunosti deluju na željeno polje, a minimalno traumatizuju okolne strukture kože (za razliku od hirurškog skalpela).

Više

Nakon radiotalasne hirurgije, na mestu intervencije formira se plitka, suva krasta. Proces zarastanja traje od 3 dana do 2 nedelje u zavisnosti od toga koja promena je tretirana. Na mestu intervencije može kratko zaostati koža nešto svetlije boje. To je normalan proces zarastanja i tokom vremena boja će se izjednačiti s okolnom kožom. Kriohirurgija ili krioterapija, kao pojam označava primenu sredstava za dubinsko hlađenje ili smrzavanje promena na koži u svrhu lečenja istih. U dermatologiji se najčešće koristi tečni azot koji vrši lokalizovanu destrukciju i otklanjanje neželjenih promena na koži. Koža je inače prilično otporna na smrzavanje zbog visoke prokrvljenosti, a smrznuto površinsko tkivo deluje kao izolator i štiti dublje slojeve od smrzavanja. Iako nije poznat tačan mehanizam nastanka krionekroze, zna se da tom prilikom dolazi do mehaničkog oštećenja ćelija zbog formiranja kristala leda, osmoznih promena, termičkog šoka ćelije, denaturizacije proteina ćelijske membrane, vaskularne staze i konačno – nekroze, odnosno raspada tkiva koje se duboko smrzne. Krioterapija se primenjuje za brojne benigne i maligne kožne promene kao što su: virusne bradavice svih oblika i lokalizacija, polne bradavice (kondilomi), molusca contagiosa (virusna bolest slična bradavicama, uzrokovana istoimenim virusom), seboroične ili senilne bradavice, kožni rogovi (cornu cutaneum), neki oblici karcinoma kože, keloidi, hipertrofični ožiljci, epidermalni i drugi mladeži, manji hemangiomi i limfangiomi, leukoplakije, solarne (aktinične) keratoze, staračke pege (lentigo senilis), itd… Tečni azot je najčesće korišćeni agens u svetskoj dermatologiji, temperatura mu je -195.8 C, a dostupan je kod proizvođača tehničkih gasova ili velikih korisnika i distributera. Čuva se u posebnim metalnim kontejnerima gde može trajati i do 2 meseca. Pre korišćenja u ordinaciji, tečni azot se pretače u manju termos bocu koja čuva temperaturu i do dva radna dana. Tečni azot predstavlja i najhladniju tehniku kriohirurgije, jer zamrzava lezije na koži brže, kompletnije i efektivnije nego ostali agensi za zamrzavanje (neki ugljenici, azotni oksidi i dr.). Takođe, može se lako aplikovati sa visokom kontrolom i preciznošću, koristeći različite aplikatore za pojedinačne kožne promene.
Uklanjanje tetovaza i trajne sminke

Uklanjanje tetovaža i trajne šminke

ŠTA?

Princip uklanjanja tetovaže i trajne šminke laserom se zasniva na tome da obojeni pigment koji je tetoviranjem trajno inkorporiran u kožu absorbuje laserski zrak određene talasne dužine. Za tretman nije neophodna nikakva priprema. Posle prvog tretmana efekat je smanjenje boje za 40-60%. Sama procedura izaziva osećaj peckanja i nelagodnosti, ali je svakako manje neprijatna od samog tetoviranja

ZAŠTO?

Za uklanjanje tetovaže neophodno je nekoliko tretmana. Oni se obavljaju sa razmakom od mesec dana, a ukupan broj zavisi od veličine i boja koje tetovaža sadrži, količine i vrste pigmenta koji je unet, kao i njegove dubine u slojevima kože. 

Više

Za svaki pigment neophodna je odgovarajuća talasna dužina i svaka boja se radi u odvojenom tretmanu. U principu, teže se uklanjaju tetovaže sa takozvanim “pomešanim” pigmentom koji nije čist,  tetovaže koje su naknadno pretetovirane, one koje sadrže žutu boju i tetovaže na udaljenim delovima tela, poput gležnjeva.

KAKO?

Q-switched Nd:YAG laser omogućava da se uklanjanje tetovaže i trajne šminke izvrši na siguran način bez nastanka komplikacija.  Mogućnost razvoja posledica (poput stvaranja ožiljaka, izbeljivanja kože ili njenog potamnjivanja), koje su čest pratilac različitih tretmana za uklanjanje tetovaža, sa Q-switched Nd:YAG laserom je praktično zanemarljiva.

Stimulacija rasta kose

Stimulacija rasta kose

ŠTA?

Opadanje kose je problem koji, osim muške populacije, muči i veliki broj žena. U današnje vreme postoji čitav niz različitih preparata i tretmana kojima se, manje ili više uspešno, možemo boriti protiv ovog problema. Jedna od najdelotvornijih metoda je kombinacija laserskog tretmana sa vampirskim tretmanom istovremeno.

ZAŠTO?

Terapija plazmom bogatom trombocitima (platelet rich plasma) predstavlja jedinstven metod za korišćenje sopstvenih potencijala organizma u cilju regeneracije tkiva. Visoka koncentracija faktora rasta u plazmi bogatoj trombocitima pomaže u procesu pravilnog sazrevanja ćelija, čime se zaustavlja opadanje kose i poboljšava njen rast. Povećanjem prokrvljenosti kože glave aktiviraju se uspavani folikuli dlake na rast i kosa se obnavlja.

KAKO?

Stimulacija rasta kose uz pomoć kombinacije laserskog tretmana i vampirskog tretmana je rešenje za sve žene koje se suočavaju sa problemom opadanja kose. Nakon intervencije, kosa postaje gušća, čvršća i sjajnija.

Više

Tretman podrazumeva i aplikovanje anestetičke kreme pre samog zahvata, pa je samim tim potpuno bezbolan! Neophodna su dva do tri tretmana da bi se postigli zadovoljavajući rezultati. Tretmani se mogu raditi na mesec dana. Nakon tretmana nema nikakvih neželjenih reakcija osim blagog crvenila koje se povlači tokom 24 časa nakon intervencije.