Epilacija

1. Kako izgleda prva poseta Epilionu pre izvršenja zahvata na koži?
Prvo i osnovno je razgovor sa našim doktorom specijalistom dermatologije sa dodatnom specijalizacijom za lasersku dermatologiju. Dermatolog će se osvrnuti na pitanja koja mogu imati uticaja na efikasnost vašeg lečenja kao što je boja i jačina dlake.
2. Koji je deo tela najzgodniji kao “test zona” za laserski tretman?
Iako je laser bezbedna metoda za uklanjanje dlačica sa svih delova tela, ipak se ne preporučuje zap redo oko očiju. Kako je dlaka najjača na bikini zoni i predelu ispod pazuha, najbolji rezultati su vidljivi upravo na tim regijama, zato je naša preporuka da se počne sa laserskim uklanjanjem dlačica upravo sa ovih regija.
3. Koliko je tretmana potrebno da bi se dlake uklonile?
Uglavnom je potrebno 4 – 5 tretmana u proseku. Kako laser trajno uništava folikule dlake u aktivnoj fazi rasta, procedura bi trebalo da se ponovi za 6 do 12 nedelja, u zavisnosti od toga koji deo tela se tretira.
4. Da li se preporučuje korišćenje drugih metoda uklanjanja dlaka u toku trajanja laserskog tretmana?
Tokom 3-4 nedelje nakon laserskog tretmana ne preporučuje se da se blajhuje ili uklanja voskom. Dlaka se tokom pripreme može ukloniti samo sa površine kože, što znači da je dozvoljena upotreba makaza, brijača ili kreme za depilaciju. Između tretmana, dlaka se takođe može uklanjati samo sa površine. Uklanjanjem dlake iz korena između dva tretmana, samo se uvećava broj tretmana koji su potrebni kako bi se postigli željeni rezultati, a samim tim se uvećava i cena.
5. Da li je bitno koji tip lasera i ko koristi laser za uklanjanje dlačica?
Ovo je jedno od najbitnijih pitanja. Zbog postojanja različitih tipova koža, u Epilionu se pacijentu pre sve radi potpuna anamneza i odgovarajuća prateća dokumentacija, a u vezi s tim i tretman lasera poslednje generacije obavljaju propisno obučeni specijalisti za dermatologiju. Postoji mnogo negativnih iskustava koja su iskusili pacijenti pogrešno navedeni pompeznim oglasima, lažnim obećanjima i ponudama niskih cena, koji su potrošili svoje vreme i novac i nisu dobili željene rezultate. Najčešći slučaj je da salon naruči jeftin IPL aparat i momentalno počne da reklamira “laserski tretman”! Međutim, da bi se obavio kvalitetan tretman potrebno je nakon anamneze i pregleda odrediti i koji je laser za koji zahvat najbolji.
6. Koliko laserskih tretmana je potrebno i da li su bolni?
Neophodno je minimum 3 tretmana, a uglavnom se primenjuje 3-5 tretmana tokom 2-3 meseca sa pauzom između (u zavisnosti od regije koja se tretira), ali samo za one pacijente sa normalnim hormonalnim statusom, koji nisu pod ozbiljnom lekarskom terapijom i koji ne koriste fotosenzitivne proizvode. Tokom trajanja tretmana, osetno je slabije ili jače peckanje, u zavisnosti od regije, gustine dlaka i individualnog praga bola.
7. Da li postoje neke nuspojave i da li je procedura bezbedna?
Ne postoje apsolutno nikakve nuspojave. Ova metoda je u potpunosti bezbedna po zdravlje. Često, pacijent prijavljuje priču nekog drugog doktora koji im je rekao da se “i dalje ne zna dovoljno o uticaju lasera na glavu”. Naš odgovor tim pacijentima je da promene doktora koji ih je savetovao, jer taj kolega očigledno nije osvežio svoje znanje 15 godina! Ono što je važno je da će bilo šta što može imati uticaj na kvalitet tretmana biti razmotreno od strane dermatologa tokom svakog pregleda, odnosno pre laserskog tretmana.
8. Koliko velika može da bude regija koja se tretira laserom?
Možete da tretirate željenu regiju nezavisno od veličine. Skuplji laseri nude brži, bolji i za pacijenta udobniji tretman. Retko kad smo tretirali celo telo odjednom, ali to može biti postignuto podelom cele procedure na faze. Sve zavisi isključivo od želje pacijenta.
9. Koliko dugo traje efekat nakon poslednjeg tretmana laserom?
Laseri za uklanjanje dlačica su u svetu od 1996. Epilion je prvi centar ove vrste u regionu; radi od 2000. i nekoliko hiljada pacijenata je u njemu pregledano i lečeno. Stoga, naše iskustvo govori za sebe. Laserom uklonjena dlaka ne može nikada da izraste ponovo! To je “uspavana” dlaka koja verovatno nikada i ne bi ni izrasla da nije bilo nekog okidača poput hormonalne terapije ili trudnoće.
10. Koje su prosečne cene za lasersko uklanjanje dlaka sa celih nogu, podlaktica, pubične regije, nausnica i slično?
Cene laserskog uklanjanja dlaka zavisi od tretirane regije i ustanovljava se posebno za svakog pacijenta. Cena je fiksna za preglede. Za detaljne informacije, molimo vas posetite www.epilion.rs/usluge
11. Kako negovati kožu nakon tretmana?
Nakon tretmana, koža blago crveni. Ovi simptomi su privremeni i nestaju veoma brzo, tako da možete da nastavite sa uobičajenom negom.
12. Koji period u godini je najpreporučljiviji za primenu laserskog tretmana?
Lasersko uklanjanje dlačica može da se primenjuje tokom cele godine, ali je poželjno da se počene tokom jeseni i zime, kako je jedan od preduslova za podvrgavanje tretmanu taj da koža bude svetla i neosunčana. Možda će naše žene konačno shvatiti da solarijum čini više štete nego koristi. Kako bilo, mi imamo laser koji može da tretira dlaku i na tamnoj koži, tako da smo zauzeti onda i kad drugi nisu.

VBeam

13. Šta je VBeam laser i da li je bezbedan?
VBeam laser proizvodi moćan, ali lagan svetlosni snop koji selektivno uništava krvne sudove u mreži kapilara bez uništavanja okolnog tkiva. Posle laserskog tretmana, okolno tkivo ostaje nepovređeno, a pigmentacija nepromenjena. VBeam laserski tretman je zapravo jako siguran za korišćenje kada je u pitanju tretman PVS-a, čak i kod vrlo male dece. Tokom procedure, DCD sistem je aktiviran i ispušta zamrznuti kriogeni gas pre i/ili posle svakog laserskog pulsa, tako da se pacijent oseća udobno.
14. Kako VBeam poboljšava izgled ožiljaka i strija?
Trenutno ne postoji metoda koja može u potpunosti ukloniti ožiljke ili strije. VBeam laser može dvostruko poboljšati izgled i stanje većine ožiljaka i strija podstičući proizvodnju kolagena u dubljim slojevima kože i eliminisanjem vaskularnih komponenata (crvenilo). Potrebno je samo nekoliko tretmana za značajno poboljšanje, a napredak zavisi od veličine / dubine ožiljaka ili strija. Većina pacijenata primećuje poboljšanje nakon prvih 6-8 nedelja tretmana. Važno je napomenuti da iako VBeam značajno poboljšava pojavu ožiljaka i strija, ne može ih u potpunosti ukloniti.
15. Da li postoji određeni razlog za podvrgavanje VBeam laserskom tretmanu?
VBeam se ne preporučuje pacijentima sa prirodno tamnijim tenom, jer će u tim slučajevima laser biti manje efikasan. Dubina prodora laserskog snopa VBeam ograničena je na posude dubine do 1,5 mm u koži. Prema tome, krvni sudovi koji se nalaze dublje od 1,5 mm možda neće reagovati na ovaj tretman.
16. Šta mogu da očekujem od VBeam tretmana?
Za kapilare na licu, tretman može biti delotvoran, ali će možda biti potrebno više tretmana. Tretmani se primenjuju na svakih 6-8 nedelja, u zavisnosti od regije i tipa lezije. Crveni kapilari reaguju mnogo bolje od plavih, a manje vene su reaktivnije od onih debljih od 1-2mm. PWS lezije su kompleksne i stoga zahtevaju više tretmana, ali tačan broj ne može da se predvidi.
17. Da li postoje neke moguće nuspojave kod ovog tretmana?
Nuspojave postoje kod bilo kog laserskog tretmana ukoliko nije pravilno primenjen. Potencijalne nuspojave VBeam lasera uključuju: • Tretirana oblast može da deluje tamnije nakon što je tretman gotov (vrlo retko, privremeno, 3-5 meseci nakon tretmana) • VBeam tretman ne može da izazove ožiljke, osim u slučajevima u kojima se pacijent nije pridržavao post-operativnih uputstava
18. Da li je VBeam tretman bolan?
Ne, DCD sistem, koji je integralni deo VBeam lasera, prska hladni gas u milisekundi pre svakog laserskog pulsa (dužina hlađenja je podesiva). DCD system je zadužen za redukciju intenziteta bola tokom tretmana i za prevenciju stvaranja krasti. U nekim slučajevima, na zahtev pacijenta, pre procedure se nanosi anestezija u formi gela. Puls VBeam lasera je osetan koliko i ubod komarca. Nakon tretmana, može da se oseti peckanje, nalik onom nakon sunčanja. Pre tretmana, obavlja se test tolerancije na bol. Velika većina pacijenata podvrgnutih ovoj proceduri su prošli bez anestezije. Upotreba hladnih obloga odmah nakon tretmana redukuje nelagodnost kod pacijenata.
19. Koliko dugo traje VBeam tretman?
Dužina trajanja tretmana zavisi od veličine i broja tretiranih lezija. Na primer, potrebno je manje od minuta za kapilare u nosu, do 5 minuta za uklanjanje crvenila sa obraza, dok tretman upornih akni može da traje 10ak minuta.
20. Šta se dešava nakon VBeam tretmana?
U zavisnosti od tipa i lokacije tretirane lezije, pacijenti mogu da dobiju različite rezultate i može im biti potrebna individualna post-operativna nega. Neki pacijenti mogu da iskuse iritaciju ili crvenilo koji traju od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Uglavnom, crvenilo nestaje kroz nekoliko sati. Ukoliko pacijent to želi, moguće je obaviti sve u jednom tretmanu, ali post-operativna faza oporavka tada traje do 10 dana.
21. Šta je frakcionisani laser?
Obični laseri imaju jedan laserski snop, dok ih frakcionisani laser proizvodi na hiljade. Prvi laser ove vrste bio je Fraxel koji se pojavio na tržištu 2004. Dve godine nakon pojavljivanja ovog modela, proizvedeni su svi danas poznati frakcionisani laseri. Nedostataci Fraxel-a bili su bolni tretmani, neophodnost da se tretirana regija obeleži plavom bojom, velik broj potrebnih tretmana i dužina njihovog trajanja. Što je kraća talasna dužina laserskog snopa, plići je prodor u kožu. Stoga se povećava broj neophodnih tretmana, kao što je slučaj sa već zastarelim Fraxelom. Njegova talasna dužina je 1550nm. Noviji frakcionisani laseri su podešeni na 2940nm ili na 10600nm i oni prodiru dublje u kožu dajući mnogo bolje rezultate.
22. Kako funkcioniše ablativni frakcionisani laser?
On izaziva oštećenje ostavljajući u koži malu cilindričnu ranu, dok površina kože biva do neke mere promenjena. Oštećeni deo iznad kože se regeneriše u narednih 7-15 dana, kada telo generiše novo vezivno tkivo. Kao posledica: bore, ožiljci, pore, ogrebotine i pigmentacija su uklonjeni. Laser ostavlja na koži trag nalik na mrežu sa vidljivim malim belim tačkama koje predstavljaju trag laserskog snopa, a između njih ostaje neoštećena koža. Zbog te netaknute kože, rana se brzo oporavlja i proces oporavka je brz. Rizik od infekcije je manji, jer površina kože nije povređena. To je proces zamene stare kože i starog vezivnog tkiva sa svežom kožom i novim vezivnim tkivom. Prvi rezultati su vidljivi nekoliko dana nakon perioda oporavka. Tretman podstiče rast dubljeg vezivnog tkiva, tako da se konačni rezultati pojavljuju 6-9 mjeseci nakon poslednjeg tretmana. Tretman može izazvati ponovnu pigmentaciju na mestima gde je pigment izgubljen, što je izuzetno važno za uklanjanje ožiljaka i strija. Nije moguće vratiti pigmentaciju 100%, ali kontrast može biti značajno smanjen.
23. Da li je tretman frakcionisanim laserom bolan?
Tretman je bezbolan. Možete da osetite golicanje, blago peckanje i toplotu tokom tretmana. Lokalna anestezija nije neophodna, ali se na zahtev nekih osetljivijih pacijenata nanosi EMLA, anestezija u formi kreme.
24. Koliko tretmana frakcionisanim laserom mi je potrebno?
U zavisnosti od promena na koži, potrebni su 1 do 3 tretmana. Interval između tretmana je od 2 do 5 meseci. Laser prolazi tretiranu regiju od 1 do 5 puta. Rezultati zavise isključivo od broja prolazaka i jačine pulsa. Što više puta laser prođe određenu regiju i što je jači puls, to se postižu bolji rezultati, međutim, tada je i duži period oporavka. Što veći broj prolazaka (ili pulseva na istom mestu), to je dublji prodor laserskog snopa.

Erbium

25. Kako ću da izgledam nakon tretmana Erbium laserom?
U zavisnosti od jačine pulsiranja lasera i broja prolazaka, nastaju promene na tretiranoj regiji: Blagi tretman: 1-2 prolaska, pojavljuje se crvenilo na koži, nalik onom koje se javlja kad zaspite na suncu, koje se povlači za 1 do 2 dana. Sledećeg dana možete na posao, kao i da nanesete šminku ili korektor. Umereni tretman: 3-4 prolaska, koža je bronzana tokom prva dva dana nakon tretmana. Šminka neće moći sve da prekrije tokom prva tri dana nakon tretmana, kada su promene najvidljivije. Nakon 3-4 dana koža postepeno bledi i tada može da se prekrije korektorom i možete se vratiti na posao. Koža će biti crvenkasta nekoliko dana nakon tretmana, ali će se crvenilo brzo povući. Ako ste bili na proceduri u petak, u ponedeljak možete na posoa. Intenzivni tretman: 4-7 prolazaka, slično je kao kod srednjeg tretmana, samo što je koža tamnija i oporavak traje nekoliko dana više. Ako ste išli na tretman u četvrtak, možete na posao u utorak sledeće nedelje. Lagani tretman (najbolji efekat/najkraći oporavak): Period oporavka traje kao u slučaju blagog ili umerenog tretmana. Odmah po oporavku, vidljiva je ogromna razlika u izgledu kože!
26. Kako izgleda nega nakon tretmana Erbium laserom?
Nakon tretmana Erbium laserom, dobićete individualne instrukcije od naših specijalista o proizvodima koje treba da koristite u narednih nekoliko dana. U prva tri dana nakon tretmana, biće neophodno da nanosite hidratantnu kremu. Takođe, trebalo bi često da koristite hladne obloge od kamilice. Nakon obloga, kožu treba ponovo hidrirati. Upotreba solarijuma i izlaganje suncu nisu preporučljivi u prvih 30 dana. Ako se nadate kratkom oporavku, trebalo bi da koristite gaze, prvo suve, zatim mokre, kako biste nežno uklonili tretiranu kožu. Tretirana koža će se nakon toga sljuštiti.
27. Koje su moguće komplikacije nakon tretmana Erbium laserom?
Komplikacije su veoma retke i kratkotrajne i javljaju se uglavnom kada se pacijenti ne pridržavaju datih uputstava. Ukoliko se pridržavate uputstava, šanse za pojavu komplikacija su zanemarljivo male. • Nakon tretmana, ne smete da se izlažete suncu ili posećujete solarijum, zbog moguće promene pigmentacije. Tretman može biti obavljen i tokom leta, ukoliko možete da izbegnete sunčanje. • Šansa za stvaranje ožiljaka je minimalna • Tretirana koža će verovatno biti crvenkasta nakon tretmana, ali će se crvenilo povući kroz nekoliko dana • Ako je koža veoma osetljiva, može se pojaviti otok na tretiranoj regiji, ali će se brzo povući • Pacijenti sa masnom kožom uglavnom iskuse kratkotrajno pogoršanje kože, usled začepljenja pora kremom, ali i to brzo nestaje • Infekcije se skoro nikada ne razvijaju. U svrhu izbegavanja infekcije herpesa koji je potpuno nezavisan i nepovezan sa tretmanom, uključena je anti-herpes terapija
28. Imate li još pitanja?
Ukoliko imate dodatna pitanja ili zahtevate više informacija, molimo vas, ne ustručavajte se da nas kontaktirate putem naše stranice ili telefona na: 011/3111-411 i rado ćemo vam odgovoriti!