Koža lica oslikava pokrete naših mišića usecajući bore. Blokiranjem rada određenih mišića, nestaju bore na koži, a već duboko urezane bore značajno se ispravljaju. Aplikacijom umerene količine botoksa zadržava se potpuno prirodan izraz lica i ni jedan antirid ili krema ne može sa takvim efektom odložiti formiranje i produbljivanje bora na licu. Pored tretmana bora na licu, injekcije botoksa koriste se kod upornih glavobolja, problema sa pokretima očiju i problema sa mišićnim spazmima. Takođe, pojačano znojenje – hiperhidroza, tretira se sa većim razređenjem botoksa i površnom aplikacijom direktno ispod kože.

Botox je savršen izbor kada postoji asimetrija kapaka ili obrva, brazde na čelu, bore u uglovima i oko očiju, vertikalne bore na čelu, između obrva, kao i bore na nosu i oko nosa, prevencija nastanka dubokih bora.

Injekcije botoksa se ne apliciraju u mišić podizač obrva, tako da osoba zadržava potpuno prirodan izraz lica, sa uobičajenim pomeranjem obrva. Dejstvo aplikacije botoksa traje četiri do šest meseci, nakon čega se mišić u potpunosti oporavlja. Nakon toga, tretman se može neograničeno puta ponavljati bez ikakvih kontraindikacija. Takođe, tretmani mogu biti prekinuti svakog trenutka bez ikakve bojazni da će na licu nastati bilo kakve posledice.

Injekcije botoksa su potpuno bezbedne kada ih aplicira edukovan i iskusan lekar. Botulinum toxin A koristi se od 1980. godine za za tretiranje različitih poremećaja mišića u neurologiji i oftalmologiji. 1987. dobio je i odobrenje od Svetske zdravstvene organizacije – FDA za bezbedno i efikasno korišćenje kod uzrasta od 18 do 65 godina u tretmanu blagih i izraženih bora na čelu, izmedju obrva i oko očiju. Do danas postoje samo dva odobrena preparata – Dysport i Botox (Allergan). Lekar je dužan da pacijentu pokaže bočicu koju koristi za tretman. Ako ne postoji etiketa sa informacijom o poreklu, koncentraciji i roku trajanja, tretman nije siguran i ne treba ga prihvatiti.